Katmondo Onderzoek mensenrechten GRI-verslagen-FeatIm

ONDERZOEK | Mensenrechten onderbelicht in GRI duurzaamheidsverslagen

Opdrachtgever: Universidad Externado de Colombia (eindonderzoek Masterstudie CSR en Duurzaamheid)

Onderzoek: Rapportage over mensenrechtenbeleid in GRI-duurzaamheidsverslagen

Publiek: bedrijven, belangenorganisaties voor mensenrechten, organisaties die duurzaamheidsrapportages publiceren volgens de Global Reporting Initiative (GRI) standaarden

Taal: Spaans

Hoe informeer je als bedrijf je stakeholders over jouw mensenrechtenbeleid in een conflictland als Colombia? Ondernemen in complexe markten die geteisterd worden door geweld brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Eén daarvan is het respecteren van de rechten van de plaatselijke bevolking, werknemers en producenten in de lokale supply chains. De kans om als bedrijf direct of indirect bij te dragen aan mensenrechtenschendingen is groot. Dat maakt ook dat er nogal eens wat misgaat in de communicatie over de resultaten en uitdagingen van het mensenrechtenbeleid van bedrijven.

Ik onderzocht zestig duurzaamheidsverslagen van landelijke en multinationale ondernemingen op hun informatievoorziening op dit gebied. Het Global Reporting Initiative (GRI) heeft duidelijke richtlijnen opgesteld voor de informatie die organisaties in deze verslagen zouden moeten vermelden over de manier waarop zij omgaan met de rechten van hun personeel, toeleveranciers en plaatselijke bevolking. Maar in de praktijk worstelen veel bedrijven met de vraag wat en hoe te communiceren over arbeids- en mensenrechten. De verleiding om negatieve sociale impact te verzwijgen en kleinschalige positieve bijdragen uit te vergroten kunnen ze vaak niet weerstaan.

In mijn onderzoeksrapport gaf ik aanbevelingen voor verbetering van de verslaglegging over het mensenrechtenbeleid van deze nationale en internationale bedrijven en tips voor een meer complete en transparante communicatie.

82 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.