Katmondo’s verhaal

Pluk en Plop in Avonturenland

Vreselijk verlegen was ik als kind, in de klas en tussen onbekenden. Maar gaf je me een pen en papier, dan was ik helemaal in mijn element. Dat was míjn kanaal om mijn dromen en ambities te verwoorden, vragen te stellen en meningen te geven, en de verhalen van anderen te delen.

Zo lang ik me kan herinneren heb ik verhalen geschreven. “Pluk en Plop in Avonturenland”, heette mijn eerste boekje. Een jaar of acht was ik toen ik het in elkaar zette. Ik fantaseerde magische teksten en omdat ik als klein meisje een talent had voor tekenen, maakte ik er levendige illustraties bij.

Mijn kleine hoofdpersonen ontdekten speeltuinen met schommels die tot in de hemel reikten, en op exotische markten in zonnige landen kochten ze zoetigheden waar je geen genoeg van kon krijgen.

Katmondo Mijn Verhaal-pic indiaanse kids

Ervaring in sociaal ondernemen

Mijn verlegenheid heb ik in de loop van mijn leven gelukkig bijna helemaal overwonnen, maar mijn liefde voor schrijven is me altijd bijgebleven. Jarenlang werkte ik als redacteur, content-creator en communicatieadviseur. Dat deed ik voor bedrijven, overheidsorganisaties en non-profit instellingen die zich sterk maken voor een betere samenleving.

Totdat ik me realiseerde dat ik méér wilde dan de social purpose- verhalen van anderen vertellen: ik wilde er zelf actief aan bijdragen. Dus verzette ik mijn bakens en begon te werken als adviseur en trainer voor kwetsbare doelgroepen – risicojongeren, etnische minderheden, vrouwen in moeilijke situaties… Ook ging ik startende en gevestigde ondernemingen ondersteunen bij het vormgeven en in de praktijk brengen van hun sociale impact-beleid. Dat doe ik trouwens nog steeds, via mijn bedrijf FairChange.

Mijn twee liefdes, die voor tekst & communicatie aan de ene kant, en voor het creëren van positieve sociale impact aan de andere, komen samen in Katmondo Media. Zo kan ik je nog beter helpen om het commitment van jouw bedrijf met mensen en de maatschappij krachtig te communiceren.

Balans tussen inhoud en imago

Het tekentalent van toen ik klein was heb ik jammer genoeg nooit verder ontwikkeld. Wel volgde ik naast mijn studie Communicatie en Publicistiek een avondopleiding grafisch vormgeven en heb dat vak jarenlang beoefend. Fotograferen heb ik ook altijd graag en veel gedaan.

Vandaar dat ik oog heb voor beeld en overtuigend design. Dus als je dat op prijs stelt, adviseert Katmondo je graag over het inzetten van visuals waarmee de social purpose-boodschap van jouw bedrijf aan kracht wint.

Katmondo_Mijn-verhaal-NinaKatja

Thuis in verschillende talen

Pluk en Plop, de kleine avonturiers uit mijn meisjesjaren, hebben als onzichtbare inspiratiebronnen altijd op mijn schouder meegelift. Want mijn werk bracht me naar werkplekken in verschillende landen, binnen Europa, Azië en Latijns-Amerika.

Colombia, kleurrijke bron van verhalen

Met veel plezier heb ik ruim vijftien jaar lang gewoond en gewerkt in Colombia. “Waarom nou daar?”, vragen vrienden en familieleden in Nederland en België soms. Nou, daarom, zeg ik dan: omdat Colombia zoveel méér is dan de verhalen over oorlog en drugshandel die je in de media leest. Omdat het een prachtig land is met adembenemende natuur en hartelijke, ondernemende mensen.

En ook hou ik van het land omdat het leven hier uitdagend is. Als je ’s morgens opstaat weet je nooit hoe je dag zal verlopen, want je wordt altijd wel getrakteerd op bijzondere verrassingen of onverwachte wendingen. Toegegeven: niet altijd even leuk, maar wel eindeloos boeiend. Voor een schrijver en storyteller zoals ik is het een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Stad van Vrede & Recht: Den Haag

Intussen ben ik alweer een tijdje terug in Nederland, waar ik woon in Den Haag, Stad van Peace & Justice. De Nederlandse natuur is niet zo spectaculair als in Colombia, maar ik geniet volop van de heerlijke parken waar ik regelmatig ga hardlopen en de zee met zijn mooie duinen, op fietsafstand van ons huis.

Hier woon ik samen met mijn tienerdochter Nina en onze gezellige gezinsleden op vier pootjes, geadopteerde straatkatten Molly en Dikkie uit Bogotá. Supertrots ben ik op mijn meissie Nina, een prachtige mix van Hollandse, Vlaamse, Afro-Colombiaanse en zelfs een zweempje Indiaanse roots. Nog altijd, als ik naar haar kijk, zie ik meer Colombia dan Holland.

En daar ben ik stiekem extra trots op.

 

Wonend in verschillende landen ben ik ook in verschillende talen thuisgeraakt. Dus ben je op zoek naar een communicatieprofessional die de duurzame en sociale boodschap van jouw organisatie in het Nederlands, Engels of Spaans bij de publieksgroepen laat resoneren? Dan zit je bij Katmondo Media goed!