Katmondo in Colombia

In Colombia

“Waarom nou Colombia?”, vragen veel van mijn vrienden en familieleden in Nederland en België. Waarom het comfortabele, goed georganiseerde, rijke Nederland verruilen voor een arm ontwikkelingsland dat in de media zoveel negatieve publiciteit krijgt?

Nou, daarom, zeg ik dan: omdat Colombia zoveel méér is dan gewapend conflict en drugshandel. Omdat het een prachtig land is met hartelijke, toegankelijke, en ondernemende mensen.

Divers qua landschappen en klimaat, divers qua inwoners. Caraïbische kusten, besneeuwde bergtoppen, amazonewoud en woestijn: je vindt het hier allemaal. Colombianen van Europese afkomst, Afro’s, Indianen en mestizo’s – iedereen woont, werkt en leeft hier met zijn eigen cultuur en gewoontes, talen en accenten, geuren, kleuren en smaken.

En ook hou ik van Colombia omdat het leven hier uitdagend is. Als je ’s morgens vroeg opstaat weet je nooit hoe je dag zal verlopen, want je wordt altijd wel getrakteerd op bijzondere verrassingen of onverwachte wendingen. Toegegeven: niet altijd even leuk, maar wel eindeloos boeiend.